CowScout

Het veemanagementsysteem van GEA

In Hoogland is de boerderij van de familie Wulf van de Hengel te vinden. Op deze mooie locatie aan de Eem worden dagelijks 170 koeien gemolken met een GEA draaimelkstal en in de toekomst moeten dat er 185 worden. We nemen een kijkje bij deze boerderij waar nu zo’n 5 maanden gebruik wordt gemaakt van CowScout, het tochtigheiddetectie en gezondheidsmanagementsysteem van GEA. We zijn namelijk benieuwd hoe dit bevalt.

Voordelen van CowScout

  • Tochtigheiddetectie systeem
  • Gezondheidsmanagement 
  • Meten is weten
  • Tijdbesparing

Familie Wulf van de Hengel

Meer inzicht met CowScout van GEA

Het is een mooie lentedag en we zitten dan ook buiten voor de boerderij aan een grote picknicktafel. Wulf van de Hengel is een enthousiaste boer met kennis en visie voor de toekomst. Als zijn zoon Martin (18 jaar) aanschuift bij het gesprek blijkt hij uit hetzelfde hout gesneden. Altijd mooi om bij zulke gepassioneerde boeren langs te gaan!

Dat ze met de toekomst bezig zijn blijkt hoe ze naar de huidige stal kijken, waar nu gemolken wordt met een carrousel. Deze zal in de toekomst vervangen worden, maar beide heren zijn het nog niet met elkaar eens wat dat moet worden. Martin zal het bedrijf ooit overnemen, dus hij heeft er zeker wat over te zeggen. Martin weet ook veel van CowScout, voor de ‘’echte vragen’’ moeten we bij hem zijn volgens Wulf: ‘’Hij weet er alles van’’.

Vorig jaar zomer werd besloten dat ze gebruik wilden gaan maken van een tochtigheiddetectie systeem, de keuze voor CowScout was snel gemaakt. Wulf: ‘’We hebben een carrousel van GEA, daar past CowScout van Gea het beste bij. Ik heb wel gekeken naar andere systemen, maar die sluiten minder goed aan. Het bleek ook een goed moment te zijn om voor een soortgelijk systeem te kiezen want destijds kon je daarvoor POP3-subsidie gebruiken.’’

In december was het dan zover. In twee dagen werden de koeien van halsbanden voorzien, werden de printplaten geïnstalleerd, kwam er een nieuwe computer en werd alles geprogrammeerd. Martin: “Vervolgens gaat het systeem meteen zijn werk doen. Om te kijken hoe het zit qua tochtigheid moet je eerst een maand het systeem laten lopen zodat je gegevens verzameld om het verschil in gedrag op te merken. Van de vreettijd krijg je na een week al wel direct een goed beeld.’’ Wulf vult aan: ‘’We zagen meteen dat er een paar koeien te weinig aten, dan weet je dat er iets mis is. Anders kwam je daar vaak pas te laat achter, met dit systeem kan je op tijd in actie komen.’’ Martin: ‘’Ja, en ook op groepsniveau is dat duidelijk. Soms zie je dat een hele groep minder eet, dan zit er dus iets niet goed. Voorheen gebeurde dat allemaal puur door observatie, nu heb je echt de cijfers die laten zien hoe het zit.’’

Over het detecteren van tochtige koeien zijn vader en zoon erg te spreken. Martin: ‘’Je ziet exact wanneer een koe tochtig is. Het systeem geeft 10 uur van te voren aan dat er een piek ontstaat in activiteit en dat de koe dus tochtig wordt. Je kan die piek goed volgen en op het uur af bepalen wanneer het beste moment is om te insemineren.’’ Wulf: “Dat werkt echt super. Voorheen deden we dat puur op observatie, maar elke koe gedraagt zich natuurlijk anders.’’ Martin: ‘’Dat is echt zo. Soms zie je een paar koeien en dan denk je dat ze alle drie tochtig zijn, maar volgens het systeem is één koe dat dan bijvoorbeeld echt niet.’’ Hij voegt er lachend aan toe: ‘’We weten nu uit ervaring dat CowScout dan gelijk heeft.’’

Wulf: ‘’Het is een fijn hulpmiddel, met name het tochtigheidsverhaal. Dat werkt veel beter zo. Het systeem is ook goed toegankelijk, ik denk dat iedere boer er mee kan werken. We gebruiken het misschien nog niet heel lang, maar ik zou CowScout in gebruik niet willen missen.’’

Ook interesse in CowScout? Profiteer nu van de speciale CowScout actietarieven!
Neem contact met ons op voor meer informatie

FFW-_z6f3269-bedrijfsreportage-LR-232

Onze werkwijze

Als melkveehouder zoek je een betrouwbare partner die kennis en ervaring heeft op het gebied van mekwinning, stalinrichting, koelen, voertechniek en meer. Een partij die betrouwbaar is, 24/7 voor je klaar staat én de melkveehouderij kent als geen ander. Als Farmonie FarmTech zijn wij de partner die je zoekt. 

Lees meer over ons
FFW-_z6f3194-bedrijfsreportage-LR-199.jpg

Onze specialisten

Dankzij ons team van zo’n 50 medewerkers staan wij garant voor service en kwaliteit. Dit in combinatie met het dealerschap van o.a. GEA en Royal de Boer bieden wij een totaalpakket voor de moderne melkveehouder.

Lees meer over team
FFW-_z6f2777-bedrijfsreportage-LR-83

Concepten

Als melkveehouder zet je voor de voortgang van je bedrijf soms grote en soms kleine stappen. Denk hierbij aan een renovatie, een uitbreiding of het automatiseren van je melkveebedrijf. Voor welke stap jij ook staat, wij adviseren je graag en kunnen het realiseren.

Lees meer over concepten