William en Yvonne Blanckenborg van V.O.F. Blanckenborg melken al 14 jaar probleemloos in een 24 stands GEA carrousel in het Gelderse Barchem. Het celgetal ligt stabiel onder de 100; mastitis gevallen doen zich eigenlijk amper voor. In 2018 ervoer William lichte chronische pijnklachten aan zijn ellenboog. Reden om contact te zoeken met Clemens Brus van Farmonie, waarbij de vraag van William zich in aanvang toespitste op de mogelijkheid van nieuwe PosiForm positioneringsarmen. In overleg met Brus zag Blanckenborg hiervan af, maar boden nieuwe IQ melkklauwen met kunststofbekers de gewenste arbeidsverlichting.

Gekozen toepassingen

  • RVS GEA Classic 300 melkklauwen

Blanckenborg: ‘Clemens maakte het rekensommetje en gaf aan dat nieuwe slanggeleiders een stevige investering zouden vormen, zonder dat met zekerheid kon worden gezegd dat het het gewenste effect zou sorteren. Hij stelde voor om eerst met andere melkstellen te experimenteren. Eén variant betrof de IQ melkklauw met kunststof bekers. Hierover was ik direct enthousiast. Qua gewicht scheelt het de helft ten opzichte van de RVS GEA Classic 300 melkklauwen waarmee tot dusver werd gemolken. Door het lichte gewicht hangen de bekers al nagenoeg horizontaal, waardoor het amper moeite kost om de bekers aan te sluiten. Aangezien onze veestapel in een visgraat carrousel worden gemolken sluit ik de verste spenen één voor één aan; de dichtstbijzijnde spenen kan ik in één beweging tegelijk aansluiten zonder lucht te zuigen. Op 150 melkkoeien per melkbeurt levert dit tijdwinst en dus meer capaciteit op.’

‘In het begin was ik wel een beetje huiverig. Onze gezondheidsstatus is goed. Ik wilde niet onnodig risico nemen door ingrijpende veranderingen aan te brengen. Maar nu, een half jaar verder na de vervanging van de melkklauwen, is de gezondheidsstatus onverminderd uitstekend. Het celgetal is zelfs nog iets verder gezakt. Ondanks het lichte gewicht melken de koeien prima uit. Niet het gewicht, maar het juiste vacuum is bepalend voor de melkkwaliteit. Sommige boeren leggen een steen op de klauw om koeien goed uit te melken, maar dat is bij deze IQ klauwen absoluut onnodig. Een ander voordeel is dat ook vaarzen, met vaak kleine spenen, zich makkelijk laten melken. Nieuwmelkte vaarzen ‘dansen’ meer dan meerjaarse koeien. Dankzij de compacte, langwerpige vorm van het melkstel is de kans op afslaan verder geminimaliseerd. Dit komt ook doordat de pulsatieslangen zich aan de voor- en achterkant bevinden en niet aan de zijkant van het melkstel. De bijklauwen van de koe raken deze pulsatieslangen dus niet.’

“In het begin was ik wel een beetje huiverig. Maar nu, een half jaar verder na de vervanging van de melkklauwen, is de gezondheidsstatus onverminderd uitstekend. Het celgetal is zelfs nog iets verder gezakt. “

Is er dan niets aan te merken op de IQ klauw? Blanckenborg lacht: ‘Ik kan maar één nadeel bedenken. Doordat het IQ melkstel met kunststof bekers zo licht is, is het bij het schoonspuiten belangrijk niet de volle waterstraal op de melkklauwen te richten, als ze op de spoelkoppen staan. Dan hebben ze de neiging om los te schieten. Als de stellen eenmaal worden gespoeld, is dit geen probleem.’

FFW-_z6f3269-bedrijfsreportage-LR-232

Onze werkwijze

Als melkveehouder zoek je een betrouwbare partner die kennis en ervaring heeft op het gebied van mekwinning, stalinrichting, koelen, voertechniek en meer. Een partij die betrouwbaar is, 24/7 voor je klaar staat én de melkveehouderij kent als geen ander. Als Farmonie FarmTech zijn wij de partner die je zoekt. 

Lees meer over ons
FFW-_z6f3194-bedrijfsreportage-LR-199.jpg

Onze specialisten

Dankzij ons team van zo’n 50 medewerkers staan wij garant voor service en kwaliteit. Dit in combinatie met het dealerschap van o.a. GEA en Royal de Boer bieden wij een totaalpakket voor de moderne melkveehouder.

Lees meer over team
FFW-_z6f2777-bedrijfsreportage-LR-83

Concepten

Als melkveehouder zet je voor de voortgang van je bedrijf soms grote en soms kleine stappen. Denk hierbij aan een renovatie, een uitbreiding of het automatiseren van je melkveebedrijf. Voor welke stap jij ook staat, wij adviseren je graag en kunnen het realiseren.

Lees meer over concepten